Sprekers

An

Onderwerp: Gezinsmanager (Lezing)

Ik ben An Baelemans. Ik ben 48 jaar en kreeg in 2016 de diagnose ASS. Mijn gezin bestaat, naast mezelf uit 3 pubers/jongvolwassenen, twee honden en een cavia. Sinds mijn diagnose ben ik mij sterk gaan verdiepen in wat ASS voor mij is. De inzichten, die hier zijn uit voortgekomen, wil ik graag met anderen delen.

Bijdrage

De combinatie ASS en gezin maakt de heerlijke zoektocht rond opvoeden en gezinsmanagement, die elk gezin aangaat, extra uitdagend . Ons gezin, ondertussen meer dan 20 jaar oud, heeft in deze zoektocht reeds een hele weg afgelegd, met moeilijkheden, met oplossingen, met vragen, met aanpassingen, met uitdagingen, met overwinningen en vooral veel levenslessen. Op Autdoor 2020 wil ik iedereen, die wil, graag een kleine inkijk geven in ons gezin. ter Vermeulen vond mijn pensioenproject wel heel passend bij mijn autisme en mijn persoon, PLUS ik had daar al een gedeeltelijke PowerPoint presentatie over. Na 16 jaar kamperen met de tent, het “bukken-recht- bukken-recht- bukken-recht” bij opstellen en afbreken, de windvlagen of regen bij het opplooien, de stress bij het ontwaken op de laatste dag,... en dat altijd alleen moeten doen (geen partner dus) vond ik het welletjes en zou het voorbeeld volgen van een kameraad in de club: een mini-caravannetje bouwen voor achter de moto. Dat was mogelijk omdat ik in 2015 zijwieltjes aan de moto liet monteren zodat hij zou rijden zoals een trike. Met “bloed, zweet en tranen”, dit alle drie letterlijk, is het me op +/- een half jaar gelukt, dank zij een heel mooie herfst en een heel zachte winter.

Carl

Onderwerp: Gamen (Lezing)

Carl speelt al sinds de jaren 80 computerspelletjes, het is nog steeds een passie voor hem. 6 jaar geleden, op zijn 43ste, was de diagnose van tot het autisme spectrum te behoren een hele opluchting voor hem.Ineens zat zijn leven veel logischer, en beter begrijpbaar, ineen.En ja, hij kon bepaalde patronen in het gedrag van computerspelen linken aan zijn autisme. Daarover wil hij nu een beetje delen.

Bijdrage

Samenvatting van de lezing:

  • Spelgenres
  • Speltechnieken die verslavend/stresserend kunnen zijn
  • Waarom word je zo boos tijdens het spelen?
  • Wat als een gamer op het autismespectrum zit?

Christine

Onderwerp: Muziek in mijn leven (praatgroep)

Ik ben Christine, 63 jaar. Ik kreeg op mijn 58ste de diagnose ASS, jaren nadat mijn ondertussen drie volwassen zonen deze diagnose opgespeld kregen. Sinds lange tijd ben ik vrijwilligster en freelancer bij de VVA

Bijdrage

Muziek kon me altijd al sterk raken. Rond mijn 50ste kreeg ik de djembé-microbe te pakken, en dat is sedertdien niet meer overgegaan. Op mijn 56ste - beter laat dan nooit - ben ik begonnen met muziektheorielessen in de muziekschool, en leer ik piano en blokfluit spelen. Mijn muziekmomenten zijn als ventilatiegaatjes voor mijn vaak overladen hart en hoofd

Dirk

Onderwerp: Waar heb jij het leven geleerd? (praatgroep)

Hoe ik me ooit in de wereld van NORM-ale mensen zou kunnen integreren, wist ik als kind echt niet. Oogcontact heb ik met veel moeite geleerd en volksdans maakte me vertrouwd met lichamelijk contact. Ik heb ontzettend veel geleerd door samen met een kleuterleidster zes kinderen op te voeden. Op het werk volgde ik veel "soft-skills" cursussen en bij PASS kan ik spreken over wat men elders te "vanzelfsprekend" vindt.

Bijdrage

In dit kringgesprek "Het leven leren in de praktijk", vragen we ons af

  • Waar je veilig kan leren in de praktijk?
  • Wie je daarbij kan coaches?
  • Of je ergens sociale vaardigheden kan studeren?
  • Welke principes en moto's nuttig zijn?

Hendrik

Onderwerp: Werken in de zorgsector (lezing)

hoi iedereen ben Hendrik 28 jaar oud woonachtig te Schelle. Hobby's fitness,hardlopen en bloggen.

Bijdrage

Al 7 en een half jaar werk ik in een woonzorgcentrum 4/5de als animator. Daarom vertel ik jullie graag over mijn ervaring met werken in de zorgsector.

Joris

Onderwerp: Fietsvakantie (lezing)

Ik ben Joris De Fraeye en ik ben 34 jaar.
Ik werk als dossierbehandelaar bij de Vlaamse belastingdienst.
In mijn vrije tijd ben ik graag met muziek bezig (ik speel piano), wandel en fiets ik graag. Ik ben ook mede – verantwoordelijke van Pass – Mortsel, een zelfhulpgroep voor en door mensen met autisme.
Ik heb een zeer avontuurlijke familie. Mijn nonkel en ook peter fietste in zijn studententijd meermaals door Europa en fietste zelfs dwars door Noord – Amerika. Mijn neef trok meer dan 3 jaar met de fiets rond en eindigde in Thailand.
Al heel lang borrelde ook in mij het fietsavontuur. “Ik wil dat ook, maar ik heb ook autisme…” Deze droom werd werkelijkheid toen ik naar Santiago de Compostela fietste als bedanking omdat ik hersteld was van een zware burn – out in 2016.
Toen begon er ook voor mij een groot avontuur…

Bijdrage

De camino zal je leven veranderen, de weg is belangrijker dan de bestemming, door te vertrekken heb je eigenlijk je doel al bereikt… 21 juli 2018, een jongeman fietst alleen met zware bepakking, een Sint – Jacobsschelp en “autisme” in de bagage door Rumst. De start van een pelgrimstocht van meer dan 2000 km naar Santiago de Compostela. Een jeugddroom! 21 juli 2019 stond ik weer aan de start: Een 2de grote fietsonderneming van meer dan 2000 km naar “Oost – Europa”. Een vage eindbestemming, vaak niet wetend wat de dag brengt… In deze lezing neem ik je mee op een fantastisch tweedelig fietsavontuur door Europa… Verrassende ontmoetingen, adembenemende landschappen, tegenslagen, onverwachte wendingen, een hele dagelijkse organisatie, belangrijke levenslessen en mijn trouwe fiets en autisme als gezelschap. Hoe het onvoorspelbare uiteindelijk voorspelbaar wordt…

Lesley

Onderwerp: Opleiding volgen met autisme (praatgroep)

Ik ben Lesley, 47 jaar, beheerder van de praatgroep Pass Ladies Leuven. Het is ondertussen bijna een kwarteeuw geleden dat ik de schoolbanken verliet. Een fijne tijd had ik er niet, zonder diagnose als wegwijzer of passende begeleiding. In die tijd was er ook helemaal geen kennis over autisme zoals die er vandaag is, laat staan bij vrouwen. En was mijn oorspronkelijke beroepskeuze wel de juiste voor mij? Want het kon toch niet de bedoeling zijn om constant aan de rand van een inzinking te moeten leven om toch maar een beetje mee te kunnen?
Twee jaar geleden volgde ik – in navolging van mijn diagnose - een postgraduaat autisme, wat een bijzonder fijne en leerrijke ervaring was, die zelfs een beetje compenseerde voor de nare schooltijd van vroeger. Het smaakte in ieder geval naar meer. In de toekomst hoop ik ooit nog de energie te vinden om me te herscholen naar een meer passend beroep. Maar hoe kan je dat realiseren in een maatschappij die niet compatibel is met je brein? Daar ben ik zelf nog niet uit.

Bijdrage

Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om mensen met autisme de nodige ondersteuning te bieden in het dagelijkse leven. Tijdens dit praatmoment hebben we het specifiek over wat het betekent om een opleiding te volgen wanneer je autisme hebt en wat helpend kan zijn om de studietijd succesvol te laten verlopen. De bedoeling is dat iedereen (die dat wenst) zijn of haar persoonlijke ervaringen met dit thema deelt met de groep, zodat we van elkaar kunnen leren.

Lynn

Onderwerp: Prikkels en verwerking (praatgroep)

Lynn Claerhout is 28 jaar en heeft autisme en ADHD. Ze is journaliste en taalkundige. In haar vrije tijd schrijft ze blogs, schildert ze met aquarel, en leest ze veel informatieve boeken. Lynn kent zes talen en wil er graag nog meer studeren. Ze is al zeven jaar getrouwd. Samen met haar man wandelt en speelt ze graag met hun mopshondje Wodan.

Bijdrage

Prikkels zijn voor mensen met autisme een uitdaging. Want onze ‘filters’ werken minder goed. Onze ogen, oren, neus, smaakpapillen en huid zijn extra gevoelig. Dat kan handig zijn. Maar vaak is het ook vervelend. Hoe ga ik daarmee om? Hoe ga jij daarmee om? Laten we er samen over praten.

Maarten

Onderwerp: Werk en vrijwilligerswerk combineren (praatgroep)

Ik ben Maarten, 48 jaar en autist en werk al meer dan 20 jaar voor de FOD Justitie (full-time), heb twee kinderen, waarvan één met autisme. Ik heb in mijn leven veel vrijwilligerswerk gedaan, zowel profit als non-profit.

Bijdrage

Ik zou het graag in de praatgroep hebben over de combinatie werk-vrijwilligerswerk in het algemeen - (sport)vereniging, non-profit, ... -, maar specifiek over het vrijwilligerswerk dat ik heb gedaan in het Zuid-Amerikaanse Colombia gedurende een jaar (juli 1996 - juli 1997), want blijkbaar kan dat dus ook.

Maurice

Onderwerp: Nog in te vullen (praatgroep)

nog in te vullen

Bijdrage

nog in te vullen

Sander

Onderwerp: Vrijetijd: moeilijkheden en positieve kanten (praatgroep)

Dag Iedereen ik ben Sander een jongeman van 27 jaar met ASS.
Ik werk momenteel in een organisatie die reizen organiseert voor mensen met een beperking en heb als hobby's quizzen en tafeltennis.

Bijdrage

Ik ga vandaag vertellen over de moeilijkheden die ik door mijn ASS heb ondervonden om leuke vrijetijdsactiviteiten te vinden en eenmaal ik die had gevonden de stap te zetten om bv naarde tafeltennisclub te gaan, maar ook over de positieve kanten aan het feit dat ik ASS heb (bv bij het quizzen)

Sanne

Onderwerp: Aanpassingen op het werk in de sociale sector (praatgroep)

Ik ben Sanne, 33 jaar, en werk in de sociale sector en ben leerkracht van opleiding. Ik weet sinds 2 jaar dat ik autisme heb. Dat zette mijn wereld op zijn kop, maar in de positieve zin. Mijn diagnose was voor mij een enorme bevrijding, een opluchting, een betonblok dat van mijn schouders viel. Sinds die dag heb ik besloten om meer mezelf te zijn, en andere keuzes te maken die écht bij me passen. Me inzetten om de kennis rond autisme te verspreiden, is een van de dingen waar ik me gepassioneerd voor inzet.

Bijdrage

Autisme hebben en werken in de sociale sector? Gaan die twee wel samen? Is dat wel mogelijk? Zijn mensen met autisme wel sociaal genoeg voor zo’n functie? Vandaag vertel ik over hoe werken in de sociale sector als persoon met autisme mogelijk is. Over dat het nooit vanzelfsprekend is, en soms moeilijk en frustrerend, maar ook heel boeiend. Werken in de sociale sector ervaar ik zelf als een ultieme leerschool voor sociale omgang! Met een paar aanpassingen is er veel mogelijk. Begrip, een omgeving die minder prikkelrijk is en een aangepast takenpakket doen al heel veel. In mijn huidige job zet ik mijn autisme in als een sterkte, als een kracht. Mijn werkgever heeft dat mee mogelijk gemaakt, maar ik moest zelf ook wat out (aut?) of the box denken. Mijn werkgever heeft mee gekeken naar welke mogelijkheden er waren, opdat ik optimaal zou kunnen functioneren. Dat is echt goed gelukt; ik voel me heel gelukkig in mijn job. Vandaag vertel ik graag hoe mijn werkgever en ik dit samen hebben aangepakt.

Stijn

Onderwerp: Stress op het werk door verandering (praatgroep)

Stijn Vandamme is een jongvolwassene met autisme die voor zijn camera vertelt over leven met autisme op YouTube. Hij is een jonge filmmaker met autisme die in het dagelijkse leven actief is als administratief medewerker op de gewone werkvloer.

Bijdrage

Stijn zoekt in de praatgroep “Stress op het werk door verandering” naar een manier om met veranderingen om te gaan op de gewone werkvloer. Hij is de werkplek gewoon en werkt met lijstjes of een planning. Bij veranderingen krijgt hij stress omdat hij zijn planning niet meer kan volgen. In deze sessie zoekt Stijn naar concrete tips die hij kan uitvoeren om toch te blijven meedraaien op de werkvloer.

Xavier

Onderwerp: Opleidingen en werkvloer (praatgroep)

Xavier Loots, 39 jaar oud en gehuwd sinds 2011.
In 2002 hebben ze bij mij in het Kinsbergen instituut ASS vastgesteld. Ik was toen 22 jaar en had al een hele zoektocht achter de rug.
In 2013 ben ik gestart met de studie OHO bachelor bouw te Thomas More te Geel.
In 2018 heb ik uiteindelijk mijn bachelor behaald.
Momenteel ben ik werkzaam in het architectenbureau van mijn zus.

Bijdrage

In deze praatgroep wil ik mijn ervaringen tijdens de opleidingen en op de werkvloer delen met de deelnemers. Ook de impact van dit alles op mezelf, mijn zelfbeeld en mijn directe omgeving hebben me gemaakt tot de persoon die vandaag ben. In deze praatgroep wil ik graag vernemen van de andere deelnemers welke hun ervaringen zijn en hoe zij dit hebben ervaren.

Yves

Onderwerp: Betaald werken met ASS (praatgroep)

Mijn naam is Yves Broecke en ik ben sinds 1,5 jaar actief als vrijwilliger bij de VVA. Ikzelf heb ook autisme, en heb daardoor in het dagelijks leven best wel veel beperkingen. Ik heb 3 masterdiploma's gehaald en daarna twee negatieve werkervaringen gehad, waar men geen of onvoldoende rekening wou houden met mijn beperking en die slecht zijn afgelopen. Uiteindelijk ben ik bij de FOD Financiën terecht gekomen waar het eerst ook bijna misging, maar ik nadien gelukkig op de juiste dienst en in de juiste functie werd geplaatst en waar men wel optimaal rekening houdt met het feit dat ik autisme heb. Ik werk inmiddels momenteel bijna 10 jaar bij FOD Financiën en ben zeer tevreden over mijn huidige job. Mijn hobby's zijn wandelen, openbaar vervoer en het bijwonen van culturele evenementen.

Bijdrage

In deze interactieve praatgroep komt volgende aan bod. Hoe bepaal ik, eens ik werk heb gevonden welke aanpassingen op de werkvloer ik nodig heb en hoe breng ik dit aan bij mijn werkgever: Tips en Tricks en discussie. Ervaringen met redelijke aanpassingen op de werkvloer en met begeleiding, ondersteuning en coaching op de werkvloer en uitwisseling van ervaringen en ideeën hierover. Sociaal contact en functioneren in groep op het werk, hoe gaat men hier als individu mee om: Discussie. Nood aan planning van je werk: hoe gaan de deelnemers hier zelf mee om en houdt men hier op het werk rekening mee.